Recepti
Kaeng Panang Nuea - PANANG KARI S GOVEDINOM
20 min
Ljutina
Postupak pripreme:
Bogatiji i ukusniji od klasičnog tajlandskog crvenog karija, panang kari se odlikuje punim kremasto-orašastim okusom.
1. Na niskoj temperaturi, bez ulja prepržite kikiriki da dobije zlatnu boju i postane mirišljav. Ohladite ga u grubo nasjeckajte ili zdrobite u mužaru.
2. Ulje stavite u wok, pa na srednjoj temperaturi oko 5 minuta pirjajte panang kari pastu dok ne počne cvrčati i ne pusti miris. Dodajte kokosovo mlijeko i listove limete, pojačajte temperaturu i kuhajte da se lagano zgusne. Umiješajte palmin šećer i riblji umak, pa kuhajte još 5 minuta da se umak reducira.
3. Dodajte meso i kuhajte 3-4 minute dok ne izgubi crvenu boju, uspite sok limete i probajte da biste po potrebi dodali još ribljeg umaka ako nije dovoljno slano. Skinite sa štednjaka, pospite kikirikijem, bosiljkom i čilijem i poslužite vruće s tajlandskom jasmin rižom.
Sastojci:
45 ml (3 jušne žlice) ulja od kikirikija, 60 g panang kari paste, 100 g neslanog kikirikija, 600 g goveđeg file bez masnoće, narezanog na tanke ploške, 400 ml kokosovog mlijeka, 4 lista kafir limete, 40 g palminog šećera, 30-45 ml (2-3 jušne žlice) ribljeg umaka, sok jedne limete, 1 fino narezani crveni čili, 1 jušnu žlicu bosiljka (po mogućnosti tajlandskog, no i naš će poslužiti).