Obavijesti
HAMACHI
VRSTE JAPANSKOG AMBERJACK SUSHIJA
Ova ukusna riba stoljećima se koristi u svim vrstama japanskih jela. Procvat u sushi restoranima diljem svijeta samo je povećao njegovu privlačnost, dopuštajući većem broju ljudi da uživaju u njegovim primamljivim okusima. Evo nekih od najčešćih Hamachi jela:
Hamachi maki
Maki rolice su nam svima poznate, bez obzira jedemo li sushi godinama ili smo ga jednostavno otkrili u supermarketu. Obično umotane u sušene listove algi (nori) ili soje (mamenori), u maki rolicama su male komadići Hamachija spojeni s povrćem poput mladog luka i krastavca. Naravno, budući da se radi o sushiju, tu je i riža s octom uključena u ovo lijepo malo pakiranje.
Sa strane ćete vjerojatno naći i wasabi i umak od soje, a možda i malo ukiseljenog sushi đumbira da očistite svoje nepce između različitih sushi jela.
Naš Hamachi maki još ima Tobikko Yuzu i Shiso list na vrhu.
Hamachi nigiri
Sushi čistunci često preferiraju nigiri sushi. Smatraju da im to omogućuje da se usredotoče isključivo na okuse, teksture i arome plodova mora (ili mesa), koji su tanko narezani i položeni na uredno zbijenu kuglu riže.
Ovaj vizualno privlačan oblik Hamachi sushija je slavljen način posluživanja gofa. Nigiri sushi je ponekad poznat kao "edomae" sushi, koji je dobio ime od bivšeg imena Tokija (Edo). Ova vrsta sushija rođena je u drugoj polovici 19. stoljeća i od tada je ostala glavna namirnica u sushi restoranima.
Hamachi sashimi
To zapravo uopće nije sushi, ali sashimi se često brka sa sushijem. Nigdje nema riže za sushi, ali korišteni komadi sirovih plodova mora/mesa slični su u svojoj preciznosti i kvaliteti. A kod sashimija, sve je u tim rezovima. Ne samo da nema riže, nego nema ni nikakvih drugih sastojaka.
Sashimi je jednostavno tanka, elegantna kriška sirovog mesa ili plodova mora, samo s wasabijem i/ili soja umakom sa strane. Zbog svoje izuzetno visoke kvalitete, gof čest je izbor za sashimi jela.
Hamachi donburi
Donburi također nije sushi, ali donburi jela su još jedno popularno odredište za Hamachi. Hamachi se kuha s raznim povrćem i poslužuje na podlozi od riže.
Povrće poput mladog luka, jaja, kupusa i rotkvica često nalazimo u donburiju. Ponekad uključuje umake spravljene miješanjem temeljca zvanog dashi sa sojinim umakom i mirin rižinim vinom. Budući da je donburi obično ležeran praktični obrok, često se koriste ostaci.
Donburi je izvrstan način uživanja u bogatom, punomasnom okusu Hamachija.
Ali, kao što smo otkrili, Hamachi je predivno svestrana riba u kojoj se može uživati u raznim receptima, uključujući i sushi. Iako se naziva raznim imenima, ljubitelji morskih plodova i sushija posvuda će se pobrinuti da Hamachi ostane popularan.