Gof (Anoplopoma fimbria) je jedan od dva člana porodice riba Anoplopomatidae i jedina vrsta roda Anoplopoma. Na engleskom, uobičajeni nazivi uključuju sablefish (SAD), butterfish (SAD), black cod (SAD, UK, Canada), blue cod (UK), bluefish (UK), candlefish (UK), coal cod (UK) i snowfish (Tajland), iako se mnoga od ovih imena odnose i na druge vrste koje nisu u rodu. Gof obitava na muljevitom morskom dnu sjevernog Tihog oceana, na dubinama od 300 do 2700 m (980 do 8860 stopa) i komercijalno je važan za Japan.

Odrasle ribe su bezobzirni ribojedi, love aljašku kolju, kapelina, haringe i pacifički bakalar, kao i lignje, rakove i meduze. Gofovi su dugovječne ribe, s najvećom zabilježenom starošću od 94 godine, iako je većina komercijalnog ulova u mnogim područjima mlađa od 20 godina.

Rast varira regionalno, s većom maksimalnom veličinom na Aljasci, gdje su zabilježene ukupne duljine do 114 cm (45 in) i težine do 25 kg (55 lb). Međutim, prosječne duljine obično su ispod 70 cm (28 in) i 4 kg (8,8 lb).

Gof se obično lovi pridnenim koćama, parangalima i vršama. U sjeveroistočnom Pacifiku lovom na gofa se upravlja odvojeno u tri područja: Aljaska, kanadska provincija Britanska Kolumbija i zapadna obala susjednih Sjedinjenih Država (Washington, Oregon i Kalifornija). Marine Stewardship Council certificirao je ribolov gofa parangalom na Aljasci kao održiv, kao i koćarski ribolov s ograničenim ulazom na zapadnoj obali SAD-a koji uključuje gofa.

U lovu parangalom na Aljasci kitovi ubojice i ulješure često skidaju ribu s udica tijekom procesa vađenja iz mora.

Akvakultura gofa je područje aktivnog istraživanja.

Bijelo meso gofa je meke teksture i blagog okusa. U mnogim zemljama smatra se delikatesom. Kada se kuha, njegova ljuskasta tekstura je slična Patagonijskom zubanu (čileanskom brancinu). Meso ima visok udio masti i može se pripremati na mnogo načina, uključujući pečenje na roštilju, dimljenje, prženje ili posluživanje kao sushi. Bogato je omega-3 masnim kiselinama, EPA i DHA, a sadrži ih otprilike koliko i divlji losos.

Dimljeni gof, često nazivan jednostavno "sable", dugo je bio glavna namirnica njujorških zalogajnica, jedan od mnogih proizvoda od dimljene ribe koji se obično jedu s pecivima za doručak u američkoj židovskoj kuhinji.

U japanskoj kuhinji crni bakalar (gindara) često se kuha u stilu saikyo yaki, mariniran nekoliko dana u slatkom bijeloj miso pasti ili sake talogu (kasuzuke), a zatim se peče. Japansko-peruansko-američki kuhar Nobu Matsuhisa predstavio je svoju verziju gindara saikyo yaki u svom restoranu u Los Angelesu, a 1994. godine donio ju je u svoj njujorški restoran Nobu, gdje se smatra njegovim autorskim jelom, pod imenom "Crni bakalar s misom".