Obavijesti
10 ZLATNIH PRAVILA ZA KORIŠTENJE ŠTAPIĆA ZA JELO U JAPANU
Idemo naučiti kako koristiti štapiće za jelo!
Japanci svoje štapiće za jelo - Ohashi uzimaju vrlo ozbiljno.
Kad blagujete s njima, ljudi iz Japana će razumjeti da ne poznate pravila i vjerojatno će Vam oprostiti najveće greške pri ponašanju za stolom. Kako god bilo, ponašanje u skladu s lokalnim običajima će Vam donijeti nove prijatelje, uspješno sklapanje poslova, ili jednostavno omogućiti da budete dobar gost.
Da ne lažemo, to uopće nije lako. Korištenje štapića za jelo je umjetnost koju čak i sami Japanci neprestano nastoje usavršiti. Dobra je vijest da će Vas poznavanje ovih jednostavnih pravila 99% približiti savršenoj pristojnosti:
1. ŠTAPIĆE DRŽITE ISPRAVNO - to je lakše reći nego učiniti, pa ovaj dio zahtijeva vrijeme za vježbu. Gledajte kako to rade drugi i samo budite strpljivi. Ako stvarno želite naučiti, morate vježbati koliko god je to moguće, tako da čak i onda kad jedete sami kod kuće nemojte biti lijeni zato jer Vas nitko ne gleda. Osim toga, brzo ćete uvidjeti da je štapiće puno lakše koristiti kad ih držite ispravno.
2. NE JEDITE IZRAVNO - kada uzimate hranu iz zajedničkih posuda, uvijek je prije konzumacije stavite na svoj tanjur.
3. KORISTITE STALAK - u mnogim japanskim restoranima će Vas stalak za štapiće dočekati na stolu. Kad ih ne koristite, štapiće uvijek odložite na stalak. Ako su štapići za jednokratnu upotrebu nećete dobiti stalak, no uvijek ga možete napraviti sami od omota u kojem su bili štapići.
Štapiće nikada nemojte zabadati u svoju rižu jer to nalikuje ceremoniji na japanskim pogrebima!
4. NE ISTRAŽUJTE - ne kružite štapićima preko jela posluženih na stolu dok razmišljate što bi uzeli. To se smatra pohlepom - Sashi bashi.
5. NE KOPAJTE - hranu uvijek uzimajte s vrha jela u posudi u kojoj je poslužena. Ne premećite i ne kopajte po hrani tražeći nešto posebno ili „bolje komade“.
6. NE OBLIZUJTE - nikad nemojte oblizivati štapiće - Neburi bashi.
7. BUDITE PAŽLJIVI - nikad ne dijelite hranu jednim štapićima na druge štapiće jer to nalikuje običaju na japanskim pogrebima kad se kremirane kosti pokojnika ceremonijalno prenose u urnu. To je vjerojatno i najveću tabu za japanskim stolom. Hranu možete svojim štapićima prenijeti na tanjur drugog gosta, a ukoliko je udaljen najbolje je da Vam doda svoj tanjur. Idealno je zamoliti konobara za još jedan par štapića koji će stajati na sredini stola i koje će svatko moći koristiti za podjelu hrane.
8. ŠTAPIĆI NISU IGRAČKE - ne usmjeravajte svoje štapiće prema sugovorniku ili drugim gostima za stolom i ne držite ih u ruci kad ne jedete duže vrijeme. Kad ih razlomite nemojte nikad trljati jedan o drugi jer će to značiti da mislite da su štapići jeftini.
9. NE KRIŽAJTE - kad ih ne koristite, štapići moraju, paralelno jedan u odnosu na drugi, biti odloženi na stalak. Prekriženi štapići su još jedan znak koji podsjeća na pogrebnu ceremoniju.
10. NE MIJEŠAJTE - ako štapićima miješate juhu, to znači da ih nastojite očistiti. Time također dajete do znanja da Miso juha nije dobro pripremljena, a sastojci nisu otopljeni i promiješani kako treba. Izdržite tu napast!
Općenito, najveće greške su one koje podsjećaju na japanske pogrebne ceremonije. Uvijek imajte na umu da štapići nisu igračke već pribor za jelo duboko usađen u japanskoj kulturi. Ako se stvarno potrudite, sve će biti u redu, no uvijek imajte na umu da su štapići za jelo izazov za svakoga i da se čak samo mali broj Japanaca može pohvaliti da je u potpunosti ovladao umjetnošću njihovog korištenja.